Priključi se

Vijesti


Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\SiteApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/hdzbihtr/public_html/templates/gk_game/lib/framework/helper.layout.php on line 199

Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\CMSApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/hdzbihtr/public_html/libraries/src/Application/SiteApplication.php on line 275

Predsjednik Čović: Minimum minimuma – izborna legitimnost; BiH je morala dobiti status kandidata za EU

Nakon zanimljivog vikenda u kojemu je zasjedao Hrvatski narodni sabor, izabrao novog/starog predsjednika i ostale dužnosnike te donio do sada možda i najvažnije strateške odrednice hrvatskih političkih stranaka, upravo u talk showu “Dobar, loš, zao” kod urednika Marija Vrankića o svim aktualnim političkim pitanjima govorio je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović u prvom većem intervju nakon sabora.

Bitno je precizno reći što je to zaključio HNS, odmaknuti sve krive i zlonamjerne interpretacije te u konačnici hrvatskom korpusu (i ne samo hrvatskom) dati jasnu viziju čiju će provedbu kasnije moći pratiti.

“U zadnjih par godina, do ovoga 8. zasjedanja sabora možemo reći da smo postigli zajedništvo većine hrvatskih stranaka (14) koje imaju legitimitet svojih birača. Oko deklaracije se dugo raspravljelo, ali na kraju je postignut konsenzus. Sve poruke su europske i za Bosnu i Hercegovinu.”, tvrdi dr. Čović.

Dodaje kako nikako nije riječ o jednoumlju. Nastao iz nužde 2000. godine, svakoga je sada zainteresirao ovaj sabor, sniman na stotine adresa i analiziran, ali nažalost od nekih unaprijed osuđen. Neke stvari su posebno pobudile interes tzv. sarajevskih stranaka i medija, jer su u svojoj strategiji zadnjih godina imali potrebu kriminalizirati sve što je hrvatsko, ali i ta faza je pri kraju, institucije to prepoznaju, prepričava dr. Čović.

‘Strah od Čovića’

Ne može se previdjeti da govor koji bi se mogao ocijeniti i onim nepoželjnim govorom mržnje prema Hrvatima često dolazi od stranaka ili organizacija koje imaju primjerice jednu osobu, račun i računalo te šalju već unaprijed pripremljene tekstove.

O Čoviću je stvorena slika kao mrzitelju svega bosanskohercegovačkog, na što dodaje kako je sa zanimanjem čitao komentare nakon odlaska na proslavu Dana Republike Srpske gdje su se oglasili uglednici iz javnog života, kao i mnogi građani koji su komentirali u stilu “neka smo mu uradili to što smo uradili oko izbora člana Predsjedništva…”.

“Da smo imali legitimno izborno natjecanje vjerojatno bi bila i kvalitetnija “utakmica” unutar sva tri naroda, ali ne možete eliminirati federalno uređenje BiH, na njemu se mora graditi buduće uređenje. Uzurpacija te mogućnosti ne samo da je amoralna, nego je i teška zloupotreba zakona.”

Dodaje primjer Makedonije i spora oko imena s Grčkom kao primjer kako se neke stvari moraju rješavati određenom dinamikom. Do EU izbora se postiglo ono što je prije dvije godine bilo nezamislivo. Naravno, to je riješio netko izvana, ali to automatizmom znači lakši i brži put u NATO i prema EU. Sve je manji krug zemalja našeg okruženja izvan toga okvira, govori dr. Čović i dodaje kako Hrvati moraju pozorno pratiti tu dinamiku uz svoje “zaštićene bokove”.

Svima mogu pogledati u oči po pitanju političkih odnosa

“Za mene su i Bošnjaci braća unutar ove države, nakon svega što sam u politici radio zadnji 15-ak godina mogu svakome pogledati u oči. Nikada nisam radio na štetu drugog naroda”.

Govoreći o Deklaraciji HNS-a i nekima spornoj točki 5, dr. Čović tvrdi kako je u nju nužno bilo uvrstiti elemente o ulozi HVO-a, Republike Hrvatske i HZ-HB, zapravo stati iza dostojanstva Domovinskog rata, što ne amnestira pojedince koji su činili ratne zločine.

“Mi nikako ne možemo promijeniti odluku Haškog suda, ona je takva kakva jest, provodi se, ali glupo je ne dopuštati komentar na jednu pravosnažnu presudu. Mi se s njom ne slažemo i tu ne vidim problem.”

EU – DA/NE

“Tko mi je vjerovao da ćemo predati članstvo za EU? Sve što se moglo učiniti od Sarajeva da se to ne dogodi, činilo se. Kada sam definitivno kazao – idemo to predati, prije svega pred članicama PIC-a koji su mi tada kazali – ne smijete to raditi, prerano je. Ali sam bio uporan i to smo predali.”

Određeni parlamentarci su pitali hoćemo li uopće izići na izbore. To nismo dovodili u u pitanje, sudjelujemo u svemu i ako izgubimo borbu za ravnopravnost izgubili smo Bosnu i Hercegovinu. Nikome više nije do priče kojega naroda će nestati za 50 ili više godina, mladi sva tri naroda će isto odlaziti ako ovako nastavimo, tvrdi dr. Čović.

Legitimno predstavljanje

“Što se tiče Vlade FBiH naši partneri će morati razumjeti da ne tražimo ništa veliko – tražimo minimum minumuma: izborni zakon. Što se nas tiče nek’ predlagač bude i SDA, samo da zadovoljava legitimno predstavljanje.”

Strateška rješenja za budućnost Aluminija

Na pitanja o blokiranosti gradske vlasti u Mostaru i agonije Aluminija, dr. Čović kaže kako su “izborili” čitavu 2019. godinu i time pomogli novoj upravi da na miru pokuša naći strateška rješenja za budućnost Aluminija. Federacija se uopće nije uključila. Ideja je bila – uništi Aluminij i time uništi Elektroprivredu Herceg-Bosne. Politika se ne smije previše miješati, postoje nadzorna tijela i menadžment koji za to odgovara, naše je da stvorimo ambijent u kojemu oni mogu djelovati, pojašnjava.

/www.hdzbih.org/